SALE: 20% korting op TYR schoenen WINKEL NU
Groener leven: 9 tips voor fitnessfreaks

Groener leven: 9 tips voor fitnessfreaks

21. 4. 2021 4 min. lezen

Kleine stapjes leiden tot grote resultaten. Hoe kun je je (fitness) leven veranderen om de planeet te helpen redden?

1. Draag duurzame collecties.

Soms zijn het gerecyclede vezels van versleten textiel, soms is het verwerkt plastic uit de oceanen. Veel bekende merken, waaronder Nike, adidas of Nebbia, komen met verschillende manieren om de planeet zo min mogelijk te belasten. Duurzame kleding ziet er goed uit en is comfortabel om te dragen, net als elke andere sportkleding.

Duurzaam voor hem Duurzaam voor haar

2. Maak de outfit compleet met duurzame schoenen en uitrusting.

Adidas Parley

Je kunt ook trainingsschoenen en hardloopschoenen krijgen in een milieuvriendelijkere versie. adidas en Asics strijden voor duurzaamheid in de wereld van sneakers.

Matten gemaakt van een mengsel van polyester en PVC met ecologische certificering en biedt je een hoogstaand comfort en een lange levensduur.

Duurzame schoenen Duurzame matten

3. Koop alleen wat je daadwerkelijk draagt / gebruikt.

Ga je vaak uit je dak tijdens het winkelen en heb je voor je het weet een mand vol tops, korte broeken en kleurrijke sokken terwijl je alleen van plan was om nieuwe hardloopschoenen aan te schaffen? Red de natuur en je portemonnee, en bedenk tijdens de aankoop wat je echt nodig hebt (of natuurlijk wilt om jezelf gelukkig te maken, is soms belangrijk) en wat je zou kunnen missen. Verklein het mandje vervolgens tot alleen de essentiele producten.
Past een van de bestelde producten niet? Profiteer van de retourmogelijkheid! Iemand die het echt wil, kan het kopen, in plaats van het in de kast te laten liggen.

4. Geef ongedragen en ongebruikte dingen door.

Maak je kast elk jaar schoon. Verdeel dingen die je in het voorgaande jaar niet één keer hebt gedragen in twee categorieën:
1) Te koop / donatie: je kunt alles wat draagbaar is verkopen of het schenken aan speciale kledingcontainers of rechtstreeks aan een organisatie (na afspraak wordt kleding bijvoorbeeld geaccepteerd door kindertehuizen).
2) Gooi weg: sokken met gaten, vergeeld T-shirt, gescheurde leggings. We hebben allemaal een aantal sentimentele stukken. Probeer niet sentimenteel te zijn en gooi ze tijdens het schoonmaken weg.
Je hebt meer ruimte in de kast voor je favoriete kleding en je maakt iemands dag beter.

5. Kook thuis en voor meerdere dagen.

Denk aan je wekelijkse menu en kook je lunch twee of drie dagen. Hoe minder koken, hoe lager het energieverbruik. Door thuis maaltijden te bereiden, voorkom je dat je voedsel verspilt of plastic bakjes gebruikt. Bovendien is het beter voor je gezondheid: als je snacks van thuis meeneemt, zul je niet bezwijken voor de verleidingen van fastfood of junkfood bij tankstations.

6. Eet lokaal voedsel, kook met lokale ingrediënten.

Heb je ooit aardbeien geproefd die in de buurt van je huis zijn geteeld of melk van een naburige boerderij? Steun lokale boeren en veeboeren, bezoek boerenmarkten of gespecialiseerde lokale winkels. Als je een tuin hebt, probeer er dan iets in te laten groeien.

Ovesná kaše

7. Loop. 

Het is waarschijnlijk duidelijk dat elke stap te voet in plaats van autorijden de juiste stap is op weg naar een groener leven. Je spaart niet alleen de natuur, maar ook je gezondheid: over de voordelen van wandelen lees je in ons artikel Goed en gezond lopen - Kun je afvallen door te lopen? 
Begin voorzichtig: korte wandeling voor de boodschappen, maak een wandeling met de kinderen of sta eerder op en loop naar het werk. Je zult zien dat je van wandelen houdt. Je kunt het leuker maken door naar muziek of podcasts te luisteren.

Als je om de een of andere reden niet kunt lopen (te ver, slecht weer, enz.), Probeer dan het openbaar vervoer of de carpool te gebruiken.

8. Gebruik je eigen waterfles.

Plastic is van nature vijand. Volgens Greenpeace wordt meer dan 90% van het plastic niet gerecycled, en komt er elke minuut zoveel plastic als een vrachtwagen in de wereldzeeën terecht. Help deze angstaanjagende cijfers te verminderen en train met je herbruikbare waterfles. Je kunt kiezen uit vele kleur- en designopties, zodat de fles een stijlvol accessoire wordt.

Kies je fles

9. Online winkelen? Slim en minder vaak.

Shop je online? Houd er rekening mee dat elk besteld pakket door transport gaat (vaak meerdere auto's), en hoe meer pakketten je bestelt, hoe groter de CO2-voetafdruk (de som van de CO2-uitstoot) die je indirect creëert.
Winkel bij e-shops met een groter assortiment en denk vooruit. Hoe zit het met het toevoegen van een zonnebril en een nieuwe top voor de zomer aan een sweatshirt en een nieuwe fles voor de lente?

Groener leven is geen wetenschap, en zelfs de kleinste stap om milieuvriendelijker te zijn, is belangrijk. Waar ga je mee beginnen?


LEEFSTIJL